Menu Close

Voedselvergiftiging: op welke verzekeringen kan je rekenen?

Na een etentje hebben al jouw gasten een voedselvergiftiging opgelopen. Iemand ligt zelfs in het ziekenhuis. Op welke verzekeringen kan je rekenen? Afhankelijk van wie aansprakelijk is en welke verzekeringen jij en je gasten hebben, bestaan er verschillende oplossingen die hun medische en andere kosten dekken.

Je familiale verzekering

Was je kip niet gaar genoeg? Heb je de sla niet gewassen? Dan zou het kunnen dat jij aansprakelijk bent voor de schade. Als je een fout maakt of nalatig bent geweest, moet je de schade aan anderen ook vergoeden. Daarom heb je een familiale verzekering. Die dekt jouw burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden (jouw gasten in dit geval), voor zover de gebeurtenis zich afspeelt in je privéleven.

Let wel, je kan geen beroep doen op de familiale verzekering voor schade die één van de verzekerden – jij en je eigen gezinsleden – opgelopen heeft aangezien de vergoedingen alleen gelden voor je aansprakelijkheid tegenover derden. Wie precies verzekerde en derde is (of kan zijn), lees je in de algemene voorwaarden van jouw verzekeringscontract.

De verzekering BA Onderneming van de leverancier, de supermarkt, …

Was het eten bedorven toen je het kocht? Of was de verpakking niet naar behoren? Ging het om diepvriesvoedsel dat in de winkel mogelijk al een keer ontdooid was? Dan is de leverancier of producent van het eten wellicht aansprakelijk.

Als je dat kan bewijzen, moet hij je gasten vergoeden voor de geleden schade. Als hij een verzekering BA Onderneming (BA is de afkorting van Burgerlijke Aansprakelijkheid) heeft, kan hij hier een beroep op doen

De verzekeringen van je gasten

Als jouw gasten een hospitalisatie- of een ongevallenverzekering hebben, kunnen zij daarop een beroep doen. In dit geval hoeven zij noch jij na te gaan wie aansprakelijk is voor de besmetting.

Willen ze ook de vrijstelling van die verzekeringen vergoed krijgen, kunnen ze nog steeds op zoek naar de aansprakelijke(n), eventueel met behulp van hun rechtsbijstandverzekering. Dat geldt ook voor schade die niet door hun eigen verzekeringen gedekt is.

Bron:
www.abcverzekering.be

Deel dit bericht:

Meer berichten: