Menu Close

Nieuwe wet maakt rechtsbijstandsverzekering 40% goedkoper

Een aannemer die slecht werk levert, een discussie over de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval, een geschil met de fiscus of een vechtscheiding… Vaak vermijden mensen een juridische procedure, uit vrees voor de oplopende kosten. Sinds 1 september komt hier echter verandering in: voortaan krijg je een belastingvoordeel als je een rechtsbijstandspolis afsluit.

Wie al eens een juridisch geschil had, weet dat de rekening stevig kan oplopen. Je kan je daartegen wapenen met een rechtsbijstandsverzekering. Die neemt de kosten van de verdediging op zich.

Belastingvermindering van 40 procent

Heb je in je brandverzekering, autoverzekering of familiale verzekering al een dekking voor rechtsbijstand? Die biedt alleen soelaas bij schadegevallen die samenhangen met die specifieke verzekering.

De algemene rechtsbijstandspolissen – die niet gekoppeld zijn aan een andere verzekeringspolis – hebben een ruimere dekking. Slechts 10% van de gezinnen heeft echter een dergelijke uitgebreide rechtsbijstandsverzekering. Gelukkig treedt er nu een nieuwe wet in voege: voor zo’n algemene rechtsbijstandsverzekering krijg je voortaan een fiscaal voordeel.

Wie vanaf 1 september (en uiterlijk eind 2019) een premie betaalt voor een rechtsbijstand die aan de voorwaarden voldoet, kan in zijn belastingaangifte van volgend jaar een belastingvoordeel claimen. Premies tot 310 euro geven recht op een belastingvermindering van 40 procent, wat het maximale voordeel op 124 euro brengt.

Minimumvoorwaarden

Om het belastingsvoordeel te kunnen krijgen, moet de rechtsbijstandsverzekering aan een aantal minimumvoorwaarden voldoen. Zo moet de verzekering vechtscheidingen en bouwgeschillen dekken. De gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraars pasten recent hun aanbod hier op aan, al zijn er nog wel heel wat verschillen tussen de maatschappijen.

Gelukkig hoeven verzekeraars zich niet te beperken tot dit wettelijk minimum. Je kan ook uitgebreidere waarborgen, hogere plafonds en gunstigere voorwaarden aanbieden.

Hoe pakt Plevoets verzekeringen dit aan?

  • Heb je al een algemene rechtsbijstandsverzekering? Dan bieden wij je de mogelijkheid over te stappen op een polis met belastingvoordeel.
  • Heb je nog geen algemene rechtsbijstandspolis en overweeg je er één af te sluiten? Weet dat je het luikje rechtsbijstand in andere polissen, zoals de brand- of familiale verzekering, kan laten schrappen. Dat maakt die verzekeringen wat goedkoper.

In de loop van de komende maanden zal je bijkomende informatie van ons ontvangen, gericht naar jouw persoonlijke situatie.

Wil je in de tussentijd alvast meer informatie? Maak dan zeker een afspraak om je te laten adviseren over ons specifieke aanbod

Deel dit bericht:

Meer berichten: