Menu Close

Met een gerust hart de deur uit!

Inbraken zijn jammer genoeg geen uitzondering. Ze zijn zelfs één van de belangrijkste criminaliteitsvormen in Limburg, zo blijkt uit recentste cijfers van de Federale Politie. In 2021 werden er zo 504 woninginbraken geregistreerd.

Als je slachtoffer bent van een woninginbraak, heeft dit heel wat gevolgen. Naast de onverwachte schade aan je woning en de diefstal van je waardevolle spullen spreken we ook over een psychologische impact. Je blijft achter met een gevoel van onveiligheid doordat iemand je privéleven is binnengedrongen.

Schade en kosten bij een woninginbraak

De kosten bij een woninginbraak lopen snel op.

De schade veroorzaakt door het binnendringen in jouw woning (onroerend goed), denk dan aan een geforceerde deur, een stuk geslagen raam,… worden vergoed door de basis brandpolis.

Maar inbrekers richten zich in eerste instantie op waardevolle spullen die gemakkelijk mee te nemen zijn, denk dan aan juwelen, kleine elektronica en cash geld. Deze schade wordt echter niet vergoed door de basis brandpolis, wel door de waarborg diefstal. Deze verzekering dekt zowel gestolen goederen als schade die de inbrekers aanrichten aan de inboedel zoals meubels.

Wat moet ik doen na een woninginbraak?
  1. Bel onmiddellijk de politie op het 112-noodnummer! Als je de inbreker op heterdaad betrapt, probeer je best zo veel mogelijk te observeren. Let bijvoorbeeld op de kledij, uiterlijke kenmerken, vluchtrichting en -middel, …. Maar ga nooit zelf de confrontatie aan!
  2. Verplaats niets en ruim niets op! Als je kan vermijden om je huis binnen te gaan, doe dit en wacht tot de politie er is. Zo gaan er geen bruikbare sporen verloren voor het onderzoek naar de inbreker.
  3. Leg schade vast! Maak een lijst van de gestolen voorwerpen en voeg zoveel mogelijk details toe. Neem foto’s van de plaats waarlangs de inbrekers zijn binnengekomen en van de schade.
  4. Neem contact op met je verzekeringsmakelaar. Geef je verzekeringsmakelaar zo veel mogelijk informatie: proces-verbaal, inventarislijst, foto’s, aankoopfacturen enz.
Onze tips

In het kader van de verzekering waarborg diefstal kan er een korting worden gegeven indien je een goedgekeurd alarmsysteem hebt. Hou er rekening mee dat de verzekeringsmaatschappij er dan vanuit gaat dat dit alarmsysteem steeds op staat bij jouw afwezigheid. Indien dit niet het geval is kan de maatschappij de tussenkomst weigeren.

Zorg steeds dat je foto’s en of aankoopfacturen hebt van de duurste voorwerpen die je in huis hebt als bewijs indien ze gestolen worden.

De vergoedingen voor juwelen en cash geld zijn meestal beperkt tot een plafond. Met een uitbreiding binnen de waarborg diefstal kan je dit opvangen en worden de gestolen juwelen vergoed in de nieuwwaarde. Bijvoorbeeld: Je kocht een gouden ketting aan bij de juwelier voor € 1.000. Verzekeringstechnisch kan deze ketting bij een diefstal een werkelijke waarde van slechts € 600 hebben. Met een uitbreiding binnen de waarborg diefstal kan je dit opvangen door deze juwelen voor de nieuwwaarde te verzekeren.

Wil je meer informatie over de diefstalverzekering? Contacteer ons gerust met al jouw vragen en samen zoeken we voor jou een goede verzekeringsoplossing.