Menu Close

Heb jij een elektronisch rijbewijs, let dan zeker op!

In 2013 werd het elektronisch rijbewijs algemeen geïntroduceerd. Sindsdien ontvangt iedere nieuwe bestuurder geen klassieke roze papieren versie meer, maar een plastiek exemplaar zo groot als een bankkaart.

Een belangrijk verschil is dat het nieuwe elektronische rijbewijs vervalt na 10 jaar! Daarom zullen er dus dit jaar heel wat rijbewijzen vervallen.

Initieel was het je eigen verantwoordelijkheid om de vervaldatum van je rijbewijs te controleren. Maar hier kwam heel wat kritiek op met als voornaamste argument dat wanneer je identiteitskaart vervalt je ook een verwittigingsbrief krijgt. Waarom kan dit dan ook niet voor het rijbewijs?

De minister van mobiliteit Gilkinet komt nu tegemoet aan deze kritiek: hij zal een systeem uitwerken waarbij de bestuurder via brief zal verwittigd worden. Dit systeem is in de praktijk echter nog niet in werking.

Kijk dus zeker de vervaldatum van je elektronisch rijbewijs na: is deze vervallen, maak dan een afspraak bij de bevoegde instanties. Wanneer je rond rijdt met een vervallen rijbewijs loop je namelijk de kans om gesanctioneerd te worden.