Menu Close

Fiscaal voordelige mobiliteit

Wist je dat het fiscaal interessant is om de verplaatsingen van jou en je werknemers duurzaam te organiseren? Zo zijn bedrijfsfietsen en gemeenschappelijk vervoer bijvoorbeeld 120% aftrekbaar. Als je de stap wil zetten, helpen wij je een verzekering af te sluiten die alle risico’s dekt. 

65 % van de Belgen kiest voor het comfort en de flexibiliteit van de wagen om zich te verplaatsen. En toch… als je er goed over nadenkt, zou je de tijd die je verliest achter het stuur en in de files veel beter kunnen invullen: door te sporten en te ontspannen of door al wat te werken in de trein. Gedaan met stressen achter het stuur! Jouw gezondheid en die van je medewerkers komt op de eerste plaats.

Bovendien bezorgen goede sociale en milieuprestaties je onderneming een uitstekend merkimago. Alternatieve verplaatsingswijzen zoals carpooling en carsharing kunnen daar ook toe bijdragen.

Naast het optimaliseren van je trajecten en die van je medewerkers kan je ze ook beperken, door telewerk in te voeren. Sta er even bij stil: voor heel wat functies in de dienstensector hoeven je medewerkers niet meer voortdurend op kantoor te zijn.

Wist je dat de fiscaliteit je helpt om duurzame mobiliteit voor je activiteit te organiseren?

Welke fiscaliteit?

De vergoedingen voor woon-werkverplaatsingen die je toekent aan jouw werknemers zijn uitgaven die 100 % aftrekbaar zijn als vergoeding. Nog voordeliger zijn:

 • De fiets of elektrische fiets (‘speed pedelec’ met elektrische aandrijving)
  Of je nu bedrijfsleider of zelfstandige met personeel bent, het kan interessant zijn dat jouw medewerkers met de fiets naar het werk komen:
  • Als de fietsvergoeding die je toekent aan je werknemers voor hun woon-werktraject niet meer bedraagt dan 0,23 euro/km (inkomstenjaar 2018 – aanslagjaar 2019), dan kan je die volledig (100 %) aftrekken en is die vrij van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen;
  • Stel je bedrijfsfietsen ter beschikking, dan zijn die zelfs 120 % aftrekbaar.
  • Bovendien kan je die voordelen cumuleren: je kan je werknemers een kilometervergoeding toekennen, zelfs als ze het traject afleggen met een bedrijfsfiets die je hen gratis ter beschikking stelt.
 • Gemeenschappelijk vervoer 
  Organiseer je collectief vervoer voor jouw medewerkers (minstens twee personen)? Dan kan je 120 %van de kosten aftrekken (aankoop voertuig, onderhoud, brandstof, verzekeringen, uitbesteding enz., behalve de personeelskosten voor de chauffeur).
 • Openbaar vervoer
  Je kan een derdebetalersovereenkomst sluiten met de openbaarvervoersmaatschappij. Op basis van een dergelijke overeenkomst betaal je 80 % van het abonnement van je werknemers rechtstreeks aan de NMBS en de resterende 20 % zijn voor rekening van de staat. Jouw medewerkers kunnen dus volledig gratis hun woon-werktrajecten afleggen.

Sensibiliseer jouw medewerkers

 • Neem deel aan campagnes en events over mobiliteit.
 • Organiseer zelf initiatieven: mobiliteitsontbijt, fietsopleiding, praktische tips … 

En op verzekeringsvlak?

Fietsen betekent ook een groter risico op vallen of op een ongeval: denk er dus aan om een verzekering te nemen, voor jezelf en voor je medewerkers. Contacteer ons gerust voor meer advies.